GmbH vagy UG alapítás?

A német vállalkozás bejegyeztetése előtt az alapító tagoknak el kell dönteniük, milyen társasági formát szeretnének létrehozni. Németországban kétfajta KFT-forma létezik, melyek a következők:

1. GmbH  -  25.000 Euró törzstőkével


2. UG   - 1 Euró törzstőkével

Eme két társasági forma között azonban tudnivaló, hogy csakis a t9rzstőke mértékében keresendő a különbség, hiszen mindkettő a gazdasági jogban meghatározott Korlátolt Felelősségű Társaságnak felel meg, vagyis a tagok csakis a törzstőke mértékéig felelnek a gazdasági társaság hibáiért, nem pedig a teljes személyes vagyonukkal.

A GmbH német mozaikszó, és a Gesellschaft mit beschränkter Haftung rövidítése, egy elismert társasági forma a német kereskedelmi környezetben, és európaszerte is nagy tisztelet övezi a német GmbH-kat lévén, hogy annak minimális törzstőkéje 25.000 Euró, ami azt jelenti, hogy a társaság károkozás, vagy bármilyen vagyoni hátrány okozása esetén ezen összegig felelősségre vonható. A GmbH alapítás remek választás mindazok számára, akik nagyobb cégekkel, vállalatokkal készülnek szerződést kötni, hiszen a szerződő felek más szemmel fognak a GmbH-ra tekinteni, mint egy annál kisebb, kevesebb tőkével rendelkező társaságra.
GmbH esetén nem feltétlenül szükséges pénzbeli tőkével hozzájárulni a társaság alaptőkéjéhez, a gazdasági társaság vagyonát képezheti úgynevezett apport is, azaz ingó vagy ingatlan vagyontárgyak is, melyeket a hivatalos felértékelés után be lehet vinni a társaságba. A társaság adósságaiért maga a cég felel a tőke erejéig, ám ha megállapítást nyer, hogy a tagok, vagy ügyvezetők szándékos gazdasági bűncselekményt követtek el, ebben az esetben polgárjogi felelősség is terheli őket, ami annyit tesz, hogy az ügyben ítélkező bíróság kötelezheti a tagokat sértett felek saját vagyonukból történő kártalanítására, sőt szabadságvesztés is kiszabható azokra, amennyiben bebizonyosodik a bűnösségük. Német Lakcím Szolgáltatás itt!
Megjegyzés: Irodánknál nem szükséges GmbH alapításakor befizetni a törzstőke számlára a 25.000 eurót, hiszen ez megoldható egy ügyvédi nyilatkozattal is, amelyben az ügyvezető nyilatkozik az összeg meglétéről, s annak házi pénztárban való elhelyezéséről. Olvasson többet a német cégalapítás menetéről itt.

Integer commodo tristique odio, quis fringilla ligula aliquet ut. Maecenas sed justo varius velit imperdiet bibendum. Vivamus nec sapien massa, a imperdiet diam. Aliquam erat volutpat. Sed tetur suscipit nunc et rutrum.

GmbH vs. UG

Oldalunkon részletesen bemutatjuk az UG és a GmbH közötti különbséget, hogy ügyfeleink ezen információk fényében hozzák meg döntésüket, hogy melyik társasági formát szeretnék létrehozni.

Kapcsolat

UG alapítás

Az UG a GmbH kistestvérének nevezhető, szintén Korlátolt Felelősségű Társaság, ám annak törzstőkéje minimálisan 1 euró, ami nem azt jelenti, hogy szabályszerűen ennyit kell elhelyeznie az alapító(k)nak a törzstőke számlán, sőt, javasolt ennél többet, mondjuk 500-1000 eurót elhelyezni a cég tőkeszámláján, hogy a cégbíróság komolynak ítélje a társaságot, és esetlegesen ne utasítsa vissza annak bejegyzési kérelmét.
Ez a társasági forma pár éve létezik, ugyanis korábban sok vállalkozó nem engedhette meg magának a 25.000 eurós tőkével létrehozható GmbH alapítását, így a német gazdasági jog enyhébb szabályozást vezetett be a törzstőke mértékére vonatkozólag, és az összeg minimumát 1 euróban határozták meg azzal a kitétellel, hogy a társaság az év végi nyereség felosztásakor a profit 25%-át minimum bent hagyja a társaság számláján, és lehetőleg öt éven belül feltőkésíti azt 25.000 euróra. Ha a cég eléri a 25.000 eurós tőkeösszeget, akkor a cégvezetőségnek kötelező módon közgyűlési úton határoznia kell a társaság további formáját illetően, amely abból áll, hogy eldöntik, felveszik-e a GmbH nevet a jövőben, vagy továbbra is UG-ként szeretnének működni. Ám ilyen esetekben javasolt GmbH-ra váltani, ugyanis annak nagyobb reputációja révén komolyabb elismerésre tehet szert a vállalkozás az üzleti szférában.
Az UG tözsbetéte csakis pénz lehet, nem vihet be alapításkor apportot az alapító tag.

A Fióktelep/Leányvállalat létrehozásával kapcsolatos részletek itt!

Az alapítási költségeket illetően eltérések tapasztalhatók az UG alapítása és a GmbH alapítása között, hiszen a GmbH létrehozása esetében magasabb közjegyzői költségekkel kell számolnia az alapító tagnak. Az alapítási költségeket Itt tekinthetik meg, vagy ha Egyéni Munkavállalkozói Engedély kiváltását tervezi, akkor hasznos inbformációkat talál a fentebb megjelölt oldalon. Erkölcsi igazolás német cégalapításhoz részletek itt.