Erkölcsi igazolvány német vállalkozás alapításához

Nem szükséges Erkölcsi

     A német cégalapítás elindításának és lebonyolításának nem feltétele az erkölcsi igazolás beszerzése. A Németországban gazdasági vállalkozást, vagy kisvállalkozást létrehozni szándékozóknak tehát nem kell azzal fáradniuk, hogy szülőhazájukban kikérik az erkölcsi bizonyítványt, ugyanis a németországi cégbíróság nem követeli meg ezt, enélkül is tudnak céget alapítani ügyfeleink. 

Mindezek mellett azonban az alapító tagok és az ügyvezető saját felelősségére nyilatkozik a közjegyző előtt, hogy büntetlen előélettel rendelkezik,a törvénnyel semmiféle összetűzése nem  volt, főképpen gazdasági jellegű bűncselekmény nem található a múltjában, és nem tartozik a német államnak, valamint egyéb tartozása sincs németországi vállalkozások felé. Részletek a Német Cégalapításról Fő oldalunkon!

Felmerül a kérdés, hogy a parkolási bírság, vagy a gyorshajtás, és egyéb közlekedési kihágások bírnak-e bármiféle jelentőséggel a cégalapítás szempontjából, de erre a határozott válasz, NEM. Ha az ügyfeleknek például kifizetetlen parkolási, vagy más közlekedési bírságuk van Németország területén, ez nem befolyásolja a cégalapítás folyamatát, és a későbbiekben sem lesz jelentősége a cég működésére. 

A közjegyzői nyilatkozat azonban, hogy az ügyvezető saját felelősségére nyilatkozza, hogy nem követett el gazdasági bűncselekményt, és egyéb vagyoni kárt okozó gazdasági, vagy más jellegű bűncselekményt, az komolyan veendő, hiszen ezek kizáró okok a gazdasági társaságok működési szabályai alapján. Mindazon személyek, akik jelentős anyagi kárt okoztak a gazdasági színtéren, azok nem tölthetnek be ügyvezetői szerepkört az elévülésig, vagy a bíróság által meghatározott időpontig. A cégalapítás menetéről itt olvashat!

Az ügyvezetői minőségtől való eltiltás azonban legtöbb esetben csakis a gazdasági bűncselekmények elkövetése esetén áll fenn, más jellegű bűncselekmények elkövetése nem vonja maga után az ügyvezetői szerepkörtől való megfosztást. Tehát ha más jellegű bűncselekmény miatt nem tiszta egy személynek az erkölcsije, az nem kizáró ok az ügyvezetői pozíció betöltését tekintve, de amúgy sem szükséges az erkölcsi igazolás bemutatása Németországban a cégbíróságon.

Csehországban, és Ausztriában viszont kötelező az erkölcsi bemutatása a cégalapítás lebonyolításához.