Német leányvállalat alapítás

A Fióktelep létrehozása Németországban ugyanaz a procedúra, mintha magánszemély hozná létre a bejegyzendő KFT-t. Ebben az esetben is lesz egy olyan személy, aki a német leányvállalat alapítását követően a cég ügyeit intézi, tehát ki kell jelölni a feladatra egy ügyvezetőt. Milyen dokumentumok szükségesek a leányvállalat alapításához Németországban? Ha a német gazdasági társaságot egy másik gazdasági társaság hozza létre, akkor az alapító tag részéről szükség lesz a társasági okmányokra, melyek a következők:

1. Végzés

2. Friss cégkivonat

3. Társasági Szerződés

4. Illetőségi Igazolás APEH-től

5. Banki igazolás, hogy az illető cégnek van magyar folyószámlája

6. Céges Határozat

A fent említett 6 pontból az eléső 5-öt nem kell különösen magyarázni, ezen okmányok egy részével rendelkeznie kell a társaság tulajdonosának, vagy amivel nem rendelkezik, azt pár nap alatt be lehet szerezni az illetékes hivatalokban, intézményekben. A 6-os pont azonban némi magyarázatra szorul, hiszen a gazdasági társaság bizonyos dolgokat fel kell tüntessen ezen határozatban, hogy az elfogadható legyen a német cégbíróságon. A Német cégalapítás menetéről bővebben itt olvashat! A céges határozatot a cég vezetősége készíti, s azt alá kell írja az összes tag illetve ügyvezető is. A céges határozatban a társaság vezetői elhatározzák, hogy létrehoznak Németországban egy fióktelepet, amely részére szeretnék kiváltani a német adószámot. A határozatban meg kell jelennie a cég összes adatának, mint Cégjegyzékszám, Adószám, Cégnév, Székhelycím, Tulajdonosok és Ügyvezetők összes személyes adata, mint Név, Szöletési Hely és Idő, Lakcím, Személyigazolvány vagy Útlevélszám, annak kiadási dátuma, Személyi Azonosító szám, s a társaság kijelöl egy személyt a német Fióktelep vezetésére, aki ellátja majd annak ügyvezetői feladatait. Eme kijelölt személy összes személyes adatát is bele kell foglalni a határozatba, és meg kell hatalmazni ezt a személyt az anyacég nevében, hogy aláírhassa Németországban a Fióktelep/Leányvállalat bejegyeztetésével kapcsolatos összes iratot, dokumentumot. A Fióktelepnek székhelye iskell legyen, ezt is biztosítja irodánk. A Céges Határozatban meg kell jelennie a Társaság Székhelycímének is, ami az irodánk címe.

Természetesen mindezen dokumentumokat hivatalos fordítóval le kell fordíttatni német nyelvre, és közjegyzői hitelesítéssel is el kell látni a fordításokat, hogy a német Cégbíróság és Iparkamara elfogadja azokat, mint hiteles okmányokat. Általános feltételek német cégalapításkor.

Ha mindezen iratok a rendelkezésre állnak, akkor azokkal a kijelölt ügyvezetőnek fel kell utaznia Berlinbe, hogy aláírja a bejegyzési kérelmeket, vagy ha nem szeretne felutazni az aláírás miatt, akkor ebben az esetben megoldható egy meghatalmazással is a bejegyeztetés, amit az anyacég által kijelölt ügyvezető kell írjon munkatársunk részére, hogy az eljárhat a Fióktelep bejegyeztetése ügyében a Kereskedelmi és Ipar Kamaránál, valamint az Adóhivatalban és a Cégbíróságon. 

Lájkolj minket

Kapcsolat