Cégbejegyzés menete

Irodánk vállalja a német cégalapításhoz kapcsolódó teljes ügyintézést, gondoskodunk arról, hogy ügyfeleinknek csakis az üzletvitellel kapcsolatos dolgokra kelljen koncentrálniuk, és levesszük a megrendelők vállairól a bejegyzéssel kapcsolatos terheket. A cégalapítás menete Németországban a következő:

A megrendelő telefonon, e-mailben leegyezteti magyarul is beszélő kollégánkkal, hogy milyen társasági formát szeretne létrehozni Németországban, és elküldi irodánknak e-mailben a szükséges adatokat. Miután ügyfeleink eldöntötték, hogy milyen társasági formát szeretnének létrehozni, és megkaptuk az alapításhoz szükséges adatokat, munkatársaink megszerkesztik a cég társasági szerződését, és az összes meghatalmazást, amelyben a megrendelő meghatalmazza munkatársunkat, hogy eljárjon a cégbejegyzéssel kapcsolatosan a Cégbíróságon és az Adóhivatalban, valamint a szükséges nyilatkozatokat, mint ügyvezetői nyilatkozat, és GmbH alapítása esetén a törzstőke nyilatkozatot, időpontot egyeztetünk a közjegyzővel. Ügyfeleinknek egyszer ki kell utazniuk Németországba, Berlinbe, hogy a közjegyző előtt aláírják a szükséges okmányokat. Először irodánkban, a Joachimstaler utca 4 szám alatt fogadjuk klienseinket, akikkel egy rövid megbeszélés után felkeressük a közjegyzüt, ahol a közjegyző egy német-magyar tolmács jelenlétében felvilágosítja az aláírót/aláírókat a dokumentumok tartalmáról, amiket alá kell írniuk az ügyfeleknek a cégbejegyzés megkezdése érdekében. Többnyire részletes felvilágosításban részesülnek az ügyfelek, ami akár több órát is igénybe vehet. Miután a közjegyzői irodában minden okmányt elláttak kézjegyükkel, és megtörtént azok hitelesítése iis, kollégánk elkíséri ügyfeleinket egy helyi bankba, többnyire a Commerzbank-ba.

Itt megtörténik a folyószámlanyitás, és a törzstőke elhelyezése abban az esetben, ha UG, vagy GmbH alapítása történt. Ha GmbH-t alapítottak ügyfeleink, és nem a házi pénztárba helyezik el a 25.000 Euró törzstőkét, akkor azt itt a bankban kell a cég törzstőke számláján elhelyezniük, ha viszont UG-t szeretnének bejegyeztetni az ügyfelek, akkor egy előre meghatározott minimum 100 eurós törzstőkét helyeznek el a cég számláján. Megeshet, hogy egyik vagy másik bank visszautasítja a számlanyitást, mivel több bank számára nem kívánatosak különböző okok miatt a külföldi, főképpen kelet-európai ügyfelek. Ebben az esetben másik bankban teszünk kísérletet a számlanyitásra. Többnyire azonban a Commerzbank elfogadja a magyar állampolgárokat, és nem utasítja vissza azok vállalkozói számlanyitását. A bankban ismét legalább két órát kell várniuk az ügyfeleinknek, amíg elkészül a törzstőke számla, amire befizethetik a törzstőke összegét. A törzstőke összege csakis Euróban helyezhető el.

Ezt követően munkatársunk a meghatalmazások alapján kijárja a cégalapítás rögös útjáj a hivatalokban, bejegyezteti a céget a cégbíróságon, a kereskedelmi és iparkamaránál, valamint megkéri a társaság számára az adószámot is. Jogilag tekintve a cégbíróságnak 30 napja van arra, hogy bejegyezze a céget, azonban ennél rövidebb idő alatt szokott megtörténni a bejegyzés, általában 1-2 hét alatt. Mihelyst irodánk megkapja a Végzést, bejelenthetjük a társaságot az APEH-nél, azaz a Finanzamt-nál az ÁFA-körbe. Ennek futamideje már hosszabb is lehet, ugyanis az adóhivatalia alkalmazottak túlterheltek, és éppen ezért nehézkes az Eu-s adószám kiosztása. Irodánk minden lépését a cégalapításnak végrehajtja késlekedés nélkül, a hivatalokban történő ügyintézés idejére nincs ráhatásunk, amit figyelembe kell venniük ögyfeleinknek!

Ha irodánk megkapta a Végzést, azonnal értesítjük ügyfeleinket arról, és arról is értesítést küldönk, ha megérkezett a cég Közösségi Adószáma is. Németország: cégalapítás feltételei itt'

Hasznos

Általánosságban Németországról

Kapcsolat

Meet the Team