Németországról röviden

Németország Szövetségi Köztársaság, németül Bundesrepublik Deutschland, melynek lakossága meghaladja a 82 millió főt, s ezen népességnek hozzávetőlegesen a 10%-a külföldi, azaz nem őshonos német, hanem külföldi bevándorló. A legnagyobb kisebbség Németországban a statisztikai adatok szerint a török populáció, hiszen ezen csoport tagjainak a száma megközelíti a kétmilliót, ám nagy számban vannak a bevándorlók között szerbek (0.7 millió), görögök (0.5 millió), lengyelek (0.4 millió), és horvátok (0.2 millió). A nem bevándorló lakossághoz tartoznak a dánok, akik a dán határ közelében élnek, a dán csoport mindössze 50 ezer főre rúg, szláv népcsoport, mintegy 40 ezer fő él Szászországban, és frízekből is több, mint 12 ezer személy él Németország határain belül. A hivatalos statisztikákban nem jelennek meg a német eredetű bevándorlók, akik a volt Szovjetúnióból, Romániából és Lengyelországból érkeztek. A bizonyíthatóan német eredetű bevándorlók rövid idő alatt megkapták a német állampolgárságot, mindössze 2 év tartózkodás után egyszerűsített eljárásban állampolgárokká váltak. Németországi általános információk aloldalunkon megpróbálunk olyan hasznos információkat közzétenni Németországról, amelyek nem csupán a vállalkozók számára lehetnek hasznosak, s nem a német cégalapításról szólnak, hanem mindazok számára hasznos lehet, akik fontolgatják a kivándorlást, vagy csak látogatást terveznek a német nyelvterületre. Németország az Európai Unió legnagyobb területen (357 ezer km2) fekvő állama, 1993 óta tagja az Európai Közösségnek, 2002 január elsejéig a német márka volt a hivatalos fizetőeszköze, amikor is bevezették az Eurót, ami azóta is hivatalos pénzneme az országnak és még sok más európai tagállamnak. Az ország Európa szívében található, kilenc szomszédos országgal határos (Belgium, Luxemburg, Hollandia, Franciaország, Svájc, Ausztria Csehország, Lengyelország, Dánia). Legnagyobb városa, és egyben fővárosa is Berlin, ahol több mint 3.5 millióan élnek, második legnagyobb városa Hamburg 1.8 millió fővel, s a harmadik legnépesebb városa a dél-keleti országrészben található München.

Egyházak

Az ország alkotmánya kimondja a vallásszabadságot, ezért jelentős számú az egyházak száma Németországban, azonban a népesség tulnyomó része keresztény, nyugaton inkább a katolicizmus hódított nagyobb teret, míg keleten a protestantizmus terjedt el, többnyire az evangélikus egyház tagjai a protestánsok. A hivatalos adatok szerint a lakosság negyede nem tartozik egyetlen valláshoz sem, a bevándorlók pedig a hazájukban, szülőföldjükön gyakorolt vallásban nevelkedtek, így a török populáció a muszlimok csoportjához tartozik, de vannak még ortodoxok, zsidók, és az egyéb új vallások is megvetették a lábukat az országban.

Gazdasága A legtöbb gazdasági elemző egyetért abban, hogy Németország az Európai Közösség legnagyobb, legjelentősebb állama gazdasági szempontból, mintegy egész Európa gazdasági motorja. Természetesen más nemzetek (franciák, britek) vitatják ezt. A világ negyedik legjelentősebb ipari és gazdasági nagyhatalmaként tartják számon Németországot, melyet csak az Egyesült Államok, Kína és Japán előznek meg a ranglistán. A statisztikai adatok szerint az Unió termelésének mintegy egyharmada származik Németországból. Az ország legjelentősebb iparterülete a Ruhr-vidék, az ipar minden szegmenségől találhatunk itt vállalatokat. Németországban neves autómárkák képviseltetik magukat, mint az Opel, Volkswagen, Mercedes, BMW itt üzemeltetik gyáraikat. A gépipari uzemek, kohók, cementgyárak, üveggyárak, vegyi termékeket gyártó üzemek, stb találhatók itt, ám Berlin és környéke is jelentős ipari övezetnek minősül. Az ország mezőgazdasága is igen magas szinten van, hiszen fejlett technológiával dolgoznak, az éághajlat miatt pedig főképpen takarmánynövényeket termelnek itt, ám a zöldségek közül nagy mennyiségben termelik itt a sárgarépát, káposztát és a karfiolt. A haszonállatok közül a legkedveltebbek a sertés, szarvasmarha és a juh. Az utóbbi években azonban a világválság rányomta a bélyegét a német gazdaságra is, az autógyártók és egyéb vállalatok komoly gondokkal küzdenek. Szintén az utóbbi években komoly problémákkal küzd a német gazdaság a szakemberhiány miatt, ugyanis egyre csak csökken a megfelelően képzett emberek száma, ezért újabban már külföldről kénytelen idecsábítani a munkaerőt az ország. Jelentős az egészségügyi dolgozók bevándorlási aránya, akik könnyen kapnak munkavállalási és letelepedési engedélyt Németországban. Ám nem csupán orvosokra, hanem mérnökökre, informatikusokra, és egyéb keresett ágazatokban is szükség van a munkaerőutánpótlásra. Jelenleg a 82 milliós lakosságnak mintegy a fele dolgozik, az elkövetkező 6-8 évben azonban 6-7 millióval csökken majd az aktív dolgozók száma az elöregedés és az alacsonyabb születési rátának köszönhetően, így az ország külföldről kell pótolja a hiányt. 2013-as adatok szerint havi 10 ezer munkavállaló települ át valamilyen más európai államból Németországba, főképpen keletről, és a statisztikai adatok szerint 2025-ig másfél millió szakképzett embert kell Németországba vonzani, hogy ne roppanjon össze az ország gazdasága. Éppen ezért kampányokat folytat a német állam, hogy külföldről idecsábítsa a munkavállalókat.

Turizmus

Németország jelentős turisztikai központtá nőtte ki magát, hiszen a kulturális világörökség egyik melegágyának tekinthető, hiszen a német irodalom, művészet nagyjainak a szülővárosai, és egyéb nevezetességek rendkívüli mértékben keresettek a turisták által. Ám az építészeti remekművek, valamint a természeti látványosságok is igen nagy szerepet játszanak abban, hogy évről-évre több és több turista látogat ide. 2012-es adatok szerint Németországban megközelítette a turisták száma a 70 milliót, a turisták közel kétharmada pedig Európából érkezett, egynegyedük pedig Európán kívülről.