Munkavállalás német területen

Számos magyar vállalkozó igyekszik külföldon munkát vállalni, mivel Nyugat-Európában nagyobb bevételre számíthat és esetleg a hazai viszonyokhoz képest jobb munkakörnyezetre is. Ha például egy magyar vállalkozó az építkezési szektorban kap megbízást egy német vállalattól, akkor az a legegyszerűbben úgy  kivitelezhető, ha a megbízott létrehoz egy gazdasági társaságot Németországban, és azzal dolgozik német területen. A cég azonban csakis törvényes kereket között tevékenykedhet, tehát az 9sszes előírt engedélyt, okiratot be kell szerezni a helyi hivataloktól, hogy törvényesen működhessen.

Sokan úgy tervezik, hogy megalapítanak egy UG-t, vagy GmbH-t, és az újonnan létrehozott társaság alkalmazza a magyar munkavállalókat, akik aztán elvégzik a munkát. Természetesen ez is egy módja annak, hogy legálisan dolgozzunk Németországban, ebben az esetben azonban szükséges kiváltani az alkalmazottaink számára a munkavállalási engedélyt Németországban. Ennek azonban szigorú feltételei vannak, aminek habár nem lehetetlen, de nem könnyű eleget tenni, és időben hosszadalmas is, s nem is beszélve a költségekről, amik ezzel járnak. A szükséges engedély beszerzése akár hónapokba is telhet, és elsősorban szükség lesz egy bejelentett német lakcímre ahhoz, hogy az alkalmazottak megkapják a munkavállalási jogot. Ha végül el is intézte a cég alkalmazottainak a német munkavállalási engedélyt, akkor a későbbiekben számolnunk kell a tetemes munkabér utáni járulékokkal, társadalombiztosítási díjakkal valamint az adókkal, amik a munkabért terhelik. Ezek még a magyarországinál is magasabbak, ezért ilyen feltételek mellett már nem biztos, hogy olyan előnyös lesz a németországi munkavállalási tervünk. Ha mégis inkább a munkavállalási engedély kiváltását részesítenék előnyben ügyfeleink, a részletekről tájékozódjanak a Szövetségi Munkahivatal Oldalán.

Egyszerűbb megoldás azonban, ha a fővállalkozó létrehoz egy német KFT-t (GmbH, UG), ami egy-három hét alatt elkészül, ám már a cégbírósághoz való benyújtás pillanatától vállalkozhat az ügyvezető német területen, s a munkásoknak pedig ki kell váltani a Gewerbe-t, azaz a kisvállalkozói engedélyt. Egy ilyen Gewerbe bejelentése egy-két napot vesz igénybe, s 7500 euró bevételig teljesen adómentes, ám ez akkor, ha a Gewerbe-tulajdonos nem házas és gyermektelen, abban az esetben viszont, ha házas, és gyermekei is vannak, akkor akár évi 18 ezer euróig adómentességet élvez a jövedelme után. Efölött pedig 20-23%-os SZJA terheli a bevételt.amit  a bevétel mértékének függvényében kell megfizetniük. A megallakult GmbH vagy UG szerződést köt az emberekkel, akik rendelkeznek Gewerbeanmeldunggal, és így rövid idő leforgása alatt megkezdheti a vállalkozás a munkát német területen. Ebben aqz esetben nem lesz szükség a munkavállalási engedélyre Németországban, hiszen a Fővállalkozó szerződéses viszonyban áll a munkavállalókkal, akik szintén legális formában vállalhatnak munkát Németországban. Erkölcsit nem kell kiváltaniuk, és bemutatniuk az ügyfeleknek.