A németországi cégalapítás feltételei

Irodánk segítségére lesz mindazon vállalkozóknak, akik Németországban tervezik a cégalapítást. De milyen feltételei vannak a német cégalapításnak?
Ha tőketársaságot szeretnénk alapítani, akkor mindenképpen a gazdasági társaságok valamelyik formáját kell választanunk, így alapíthatunk GmbH-t, UG-t, vagy AG-t, azaz választhatunk a kétfajta Korlátolt Felelősségű Társaság közül, vagy létrehozhatunk egy Részvénytársaságot, amely jogi személyként működhet, és folytathat gazdasági, kereskedelmi tevékenységet. Szintén jogi személynek számítanak a  leányvállalatok, fióktelepek is. Egyéni munkavállalóknak ajánlott a vállalkozói engedély kiváltása.
Ahhoz, hogy gazdasági társaságot hozzunk létre Németországban, szükséges megjelölnünk az alapító tagokat, és a társaság ügyvezetőit. Mint minden más európai KFT esetében, itt is korlátolt felelősséggel bír a cég a tevékenységeiért, az ügyvezető tehát nem felel a saját magánvagyonával, hanem csakis a törzstőke mértékéig. Éppen ezért sokan választják az UG-t, azaz az 1 eurós társasági formát, amit mint korábban már ecseteltünk, nem ajánlott a minimálisan meghatározott 1 eurós tőkével létrehozni, hanem javasolt legalább 3-500 euró kezdőtőkét belevinni a társaságba. Erkölcsi bizonyítvány nem szükséges a cégalapításhoz.

Nunc et rutrum consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy at volutpat. Sed consectetur suscipit lorem nunc.adipiscing elit. Integer commodo tristique odio, quis fringilla ligula aliquet ut. Maecenas sed justo varius velit imperdiet bibendum

Integer commodo tristique odio, quis fringilla ligula aliquet ut. Maecenas sed justo varius velit imperdiet bibendum. Vivamus nec sapien massa, a imperdiet diam. Aliquam erat volutpat. Sed tetur suscipit nunc et rutrum.

Kik alapíthatnak céget Németországban?

Akár magánszemélyek, akár jogi személyek, legyenek azok belföldiek, vagy külföldiek, létrehozhatnak gazdasági társaságot Németország területén.
Tehát egyetlen egy magyarországi magánszemély is alapíthat tőketársaságot Németországban, vagy kiválthat egy egyéni munkavállalói engedélyt, hogy munkát vállaljon Németországban, vagy szolgáltatásaival, termékeivel betörjön a német piacra. Természetesen minden egyes tagnak és az ügyvezetőnek is büntetlen előéletűnek kell lennie, mert a közjegyzőnél egy ilyen nyilatkozatot is kell tenniük az alapító tagognak, és az ügyvezetőnek, hogy elsősorban nem büntetettek, és semmilyen más szankció nincs érvényben velük szemben, amely megtiltaná, hogy céget alapítsanak. Egyetlen egy személy is lehet cégtulajdonos, aki önmagában ügyvezetője is lesz a társaságnak. A megalakult cég (nem úgy, mint Magyarországon) nem köteles alkalmazza a társaság ügyvezetőjét, hiszen az érvényben lévő törvények ezt a kötelezettséget nem írják elő. A büntetlen előélet azonban nagyon fontos, hiszen nem csupán a közjegyző előtt kell erről nyilatkozniuk a céget alapítóknak, hanem a cégbíróság egy európai online adatbankban le is ellenőrzi az alapító személyeket, hogy megállapítsák, nem valamilyen gazdasági, vagy egyéb búncselekmény elkövetője próbálja meg kijátszani a törvényt. A gazdasági bűncselekmények közé sorolják azt is, ha valaki már csődbe vitt egy tőketársaságot, és most más országban, jelen esetben Németországban  szeretne egy új céggel ismét tovább működni, akkor a nemzetközi adatbázisban róla lévő információk alapján úgysem fog ez sikerülni, tehát kár befektetni akkor a cégalapításba.
Az Európai Unió összes tagállamából alapíthatnak céget Németországból mind a magán- mind a jogi személyek, viszont ha nem európai állampolgár szeretne vállalkozást alapítani német nyelvterületen, akkor ennek már bizonyos megkötései vannak, mégpedig az, hogy érvényes vízummal kell rendelkeznie az illetőnek, és bejelentett lakcímmel is kell rendelkeznie Németország területén. Ha mindezen feltételeknek eleget tesz a cégbejegyzés kérelmezője, akkor minden további nélkül megalapíthatja a társaságot, és akárcsak az EU-s polgárok, ő is megkapja a Közösségi Adószámot.

A cég működése

Egy bejegyzett társaságnak lehet akár 50 tagja is, de ügyvezetőből is többet választhatnak, ám egy személynek mindenképpen el kell látnia az ügyvezetői feladatokat. Az ügyvezetőnek nem kell német állampolgárnak lennie, sőt német lakcíme sem kell hogy legyen. Ügyvezetői szerepkört csakis természetes személy vállalhat, jogi személy nem lehet tőketársaság ügyvezetője, csakis a tagja. A tagok nevezik ki az ügyvezetőt, és a taggyűlés adott esetben vissza is hívhatja azt, és új személyt nevezhet ki erre a pozícióra. A KFT saját vagyonával felel, ám ha szándékos bűncselekmény történt, és egy jogerős bírósági végzés ezt igazolja is, akkor akár az ügyvezető személyes vagyonára is kiterjedhet a kártalanítási kötelezettség.